“Deze titel komt totaal uit de lucht vallen”, begint Justus Valk enthousiast te vertellen nadat hij met Fitzgerald de KNHS-titel voor zesjarig eventingpaarden heeft binnen gesleept. “Het mooiste is nog dat ik dit paard helemaal zelf heb opgeleid.”

De wedstrijd kreeg een spannend verloop en het was vooral de cross die het klassement volledig op de kop gooide. Valk was dan ook totaal niet voorbereidt op het winnen van de titel. “Het springen ging echt niet zoals ik hoopte. Ik kreeg vier balken, waaronder eentje door mijn eigen schuld. Ja, daar baalde ik best van. Daarnaast deden er drie ervaren ruiters mee, die met hun paarden naar het WK jonge eventingpaarden ga, waar ik reserve voor sta. Ik had daarom ook echt niet verwacht te winnen”, vertelt de 28-jarige ruiter.

Mooie afsluiting

“Mijn moeder kocht Fitzgerald als 2.5-jarige op een keuring in Ierland. Ik heb hem zadelmak gemaakt en vervolgens helemaal zelf opgeleid. Het is een heel fijn paard. Dit was de laatste wedstrijd van het seizoen, dus dit was een mooie afsluiting. Maar het mooiste is nog wel dat ik het hele jaar niet zo’n fijne cross heb gereden. Het liep vanaf het begin super, we kregen mooie afstanden. Heel gaaf”, zegt de ruiter voor wie deze titel de eerste is uit zijn loopbaan.
Sanne de Jong pakte met Enjoy het zilver, terwijl Nick Ros met Otello Z het brons omgehangen kreeg.

Van Riel wint CIC1*

In de CIC1*, waar het kampioenschap onderdeel van uitmaakte, was Maartje van Riel met Eppo onverslaanbaar. Ze ging na de dressuur als stevig aan de leiding en gaf deze positie na het springen en de cross niet meer uit handen. Nina Hut volgde met Connection D op bijna vijf strafpunten afstand en werd tweede. Karin Donckers en Lamicell Iris werden derde.

Klik hier voor de uitslagen.