17-09-2017

Renske Kroeze hoopte een goed KNHS kampioenschap te rijden op het Achterhoeks Hippisch Festijn. Dat lukte en hoe! De amazone stuurde haar achtjarige Eclips (v. Phin Phin), die zijn tweede tweesterrenwedstrijd liep, naar de titel en werd in het overall klassement vierde in de CIC2*-rubriek.

Als we de amazone spreken zit ze net aan het gebak om de overwinning te vieren. “Dit is zeker wel een feestje waard”, zegt Kroeze glunderend. “Dit jaar heb ik Eclips voor het eerst internationaal gestart en dit is pas zijn tweede tweester. Hij heeft nog niet zoveel ervaring, maar is wel ontzettend talentvol.”

Gebrand op kampioenschap

Dat talent kwam ook afgelopen weekend weer naar voren. “De dressuur ging niet helemaal top, hij was wat spooky en fris, maar het springen ging daarentegen echt fantastisch. In de cross wist ik dat ik snel moest rijden om kans te maken op de titel. Ik was daar dus ook redelijk op gebrand, maar ik kon echt de rit rijden die ik voor ogen had. Eclips kan heel goed crossen, maar doordat hij nog wat onervaren is op dit niveau moest ik extra gefocust rijden.”

‘Varsseveld verloopt altijd goed’

“Je kan nooit verwachten dat je wint, een resultaat is niet te voorspellen, maar dit is wel heel erg mooi.” De amazone boekte in het verleden al diverse mooie resultaten in Varsseveld. Zo won de amazone zeven jaar geleden het kampioenschap bij de young riders en een jaar later de tweester. Vorig jaar werd Kroeze tweede in het overall klassement. “Varsseveld verloopt dus altijd heel goed voor mij”, lacht de amazone. “Daarnaast kom ik hier graag. De gastvrijheid van de familie Venderbosch is ongekend en het is gewoon een goed georganiseerde wedstrijd.”

Te koop

Of de amazone nog lang van de Phin Phin-nakomeling kan genieten is de vraag. “In principe is hij te koop. De eigenaren genieten enorm, maar de sport is ook duur. Stiekem hopen we allebei dat een er een investeerde opstaat zodat hij behouden kan blijven voor de Nederlandse sport.”

Het zilver ging naar Joyce van de Kuilen met Brent, terwijl Willemina van der Goes- Petter met Ekino het brons omgehangen kreeg.

Lips wint CIC2*

De overall overwinning in de CIC2* kwam op naam van Tim Lips met zijn Olympiade-paard Bayro (v. Casantos). De ruiter won al de dressuur en het springen. In de cross liep de combinatie tegen 4.8 strafpunten aan, maar zijn totaalscore van 45.10 strafpunten was voldoende voor de eindoverwinning.

De Deense Cecilie Eriksen finishte op bijna twee strafpunten achterstand en werd tweede. Vanessa Bölting greep met Carlson B het derde prijzengeld.