05-09-2017

De organisatie van het Achterhoeks Hippisch Festijn (15-17 september) wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van paardensport en van alles eromheen wat het veelzijdige evenement te bieden heeft. Daarbij is vooral aan de kinderen gedacht. “Het moet een echt gezellig familie-uitje zijn”, aldus bestuurslid Menno Koch.

Al meer dan 30 jaar vormt de Vennebulten in Varsseveld het decor van de eventingwedstrijd, waar de paarden een parcours afleggen tussen de twee en vijf kilometer en onderweg allerlei natuurlijke sprongen tegenkomen. Daar kan het publiek ook genieten van de natuur met een zeer grote afwisseling van het landschap: door de weidelanden, bossen maar ook door het maisveld en over het aardappelland. “Het is onvoorstelbaar hoe de grondeigenaren hier meewerken. Ze poten zelfs geen aardappelen daar waar het parcours over gaat en laten waar nodig een paar rijen mais alvast hakselen“, vertelt parcoursbouwer en initiatiefnemer Johan Venderbosch.

Kanjersdorp

Het evenement richt zich meer en meer ook op de bezoekers en daarvoor is er een gezellig strodorp met heel veel activiteiten voor kinderen. Zo is er weer het spectaculaire konijnenspringen, de knuffelboerderij, kunnen kinderen ponyrijden en zich laten schminken. Nieuw is dit jaar het Kanjer-dorp. In samenwerking met de Stichting Kanjes voor Kanjers worden activiteiten uitgebreid en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. “We willen op deze manier ook niet paardenmensen bereiken. De ruiters komen graag omdat het een fantastisch evenement is en hoe leuk is het dat er dan niet 100 maar 1000 mensen langs de kant staan”, aldus Kock. Naast de Nederlandse top prijkt ook de kersverse Europees kampioene Ingrid Klimke op de startlijst.

Spanning en sensatie

Op vrijdag vindt de aftrap van de wedstrijd plaats met de keuring van de paarden en de dressuur voor diverse rubrieken. Op zaterdag gaan de eerste deelnemers de Vennebulten in voor het cross country parcours, terwijl er op het hoofdterrein wordt gesprongen. Op zondag is er opnieuw spanning en sensatie te verwachten. Dan beginnen de internationale deelnemers aan hun terreinparcours en is er op het hoofdterrein opnieuw een non stop programma met diverse shows, tuigpaardrubrieken, de veulenverkoop en de finale van de Anemone Horse Trucks Bokaal voor ponyruiters. De toegang is op vrijdag en zaterdag gratis. Op zondag bedraagt de entree 10 euro voor volwassenen (tot 16 jaar gratis).