11-09-2017

‘Een jong paard opleiden is het mooiste wat er is’

De kersverse Europees kampioene Ingrid Klimke komt graag naar het Achterhoeks Hippisch Festijn.  “Er heest een heel goede sfeer en er staat altijd een prachtige cross.” Vorig jaar won ze beide hoofdrubrieken in Varsseveld. Nu prijkt ze opnieuw met meerdere paarden op de startlijst en komt ook haar 14-jarige dochter Greta Busacker in actie.

Klimke is een van de amazones die een boegbeeld vormt voor de paardensport. Haar successen komen voort uit haar aandacht voor het paard. Ze heeft het welzijn daarbij altijd op de eerste plek staan en dat draagt ze aan alle kanten uit. “Je voelt en ziet aan een paard meteen of die zich goed voelt. Je moet het samen doen en dan moet je allebei topfit zijn.”

Zelf paarden opleiden

Om een paard goed aan te kunnen voelen, leidt de amazone haar paarden graag zelf op. “Ik hoef echt geen paard die alles kent. Een jong paard opleiden vind ik het mooiste wat er is. Dan leer je elkaar heel goed kennen en aanvoelen. Dat geeft vertrouwen.” Voor Klimke is het belangrijk dat een eventingpaard naast galoppeervermogen veel springvermogen heeft. “Dressuur is de basis, maar veel meer een zaak van scholing, daarin kun je een paard nog heel veel leren.”

‘De cross is echt heel mooi’

Klimke, woonachtig bij Münster, is door de jaren heen vaker in Varsseveld aan de start verschenen. “Ik kom er graag als het past in mijn wedstrijdprogramma. Het is niet ver van ons vandaan, de mensen zijn erg vriendelijk en de cross echt heel mooi. Die is altijd vriendelijk gebouwd en gaat door een heel mooi gevarieerd landschap.”

Debuut

Vorig jaar won Klimke in Varsseveld met de zevenjarige Holsteinse Weisse Duene (v. Clamino) die vervolgens de titel pakte op het WK voor jonge eventingpaarden in Lion d’Angers. Nu start ze ondermeer de zesjarigeAsha P (v. Askari) voor de eerste keer in een eenster. De halfbloedmerrie werd onlangs nog achtste op het Bundeschapionat.

Ingrid Klimke vorig jaar op het podium Foto: Jacquelien van Tartwijk