Nog maar negentien lentes jong en toch wint Nina de Haas op het Achterhoeks Hippisch Festijn het KNHS-kampioenschap CIC2*. Een overwinning met niet alleen een gouden randje, maar ook een emotionele zo blijkt, want het paard waarmee de jonge amazone dit weekend ijzersterk door de Vennebulten reed was van de in juli overleden Jan van Beek, bondscoach van de junioren en young riders.

“Het is echt heel speciaal om hier met Cocu te winnen, het paard van Jan. Ik denk op zulke momenten extra veel aan hem en hoor in mijn hoofd hem precies de dingen zeggen die ik tijdens zo’n wedstrijd moet doen en hoe ik moet rijden”, vertelt de amazone, die afgelopen zomer op het EK young riders reed.

Controle nodig

Voor Nina is dit haar eerste titel op dit niveau. “Ik was echt niet bezig met het kampioenschap. Ik wilde vooral drie goede onderdelen rijden en een keer hoog eindigen. Maar toen ik, voordat de cross begon, aan de leiding ging wilde ik toch wel heel graag winnen”, zegt de amazone enthousiast.
“Er stond een mooie cross, met een aantal moeilijke lijntjes erin. Je moest heel veel controle over je paard hebben. Ik heb fijn gereden. Vorig jaar was ik hier in Varsseveld voor het eerst en ik hoop zeker volgend jaar er opnieuw bij te zijn”, blikt de young rider alvast vooruit.

Opnieuw Lips

In de CIC2*, waar het KNHS-kampioenschap onderdeel van uitmaakt, was het net als vorig jaar opnieuw Tim Lips met Bayro die de overwinning opeiste. Lips reed een goede wedstrijd want ook de derde plek viel hem ten deel. Dat deed hij met Eclips, het paard waarmee Renske Kroeze vorig jaar in Varsseveld KNHS-kampioene werd. De Duitse Marie Kraack met Havana Club nestelde zich tussen Lips in en werd tweede.

Bekijk hier de uitslag. 

Nina de Haas met Cocu