14-09-2017

Vorig jaar op het Achterhoeks Hippisch Festijn verraste eveningruiter Stephan Hazeleger vooral zichzelf. Hij debuteerde met Dupon (v. Phin Phin) in de tweester en pakte direct ook het KNHS-kampioenschap bij de senioren. Dit jaar keert hij opnieuw terug naar Varsseveld waar hij met twee troeven probeert de titel te prolongeren.

Op de vraag of hij zich nu anders voorbereidt op de wedstrijd van aankomend weekend in Hazeleger duidelijk. “Ik heb gewoon dezelfde voorbereiding gehanteerd als voor elke andere wedstrijd. Dat betekent dagelijks trainen en ook veel galoptrainingen meepakken. Dit keer heb ik wel een extra terreintraining meegepakt omdat ik op de laatste wedstrijd in Helvoirt ten val kwam en daardoor niet nog een keer extra heb kunnen starten”, legt de ruiter uit.

Twee ijzers

Met twee ijzers in het vuur is Hazeleger opnieuw kanshebber voor de titel. “De paarden doen weinig voor elkaar onder. Albert loopt normaal gesproken beter in de dressuur dan Dupon, maar Dupon is vaak wat safer in de cross. Albert is op tweesterren-niveau minder ervaren. Helvoirt was zijn eerste wedstrijd op dat niveau, maar toen kwamen we ten val. Dit wordt dus zijn tweede tweester.”

Geen extra druk

Vorig jaar debuteerde Dupon in Varsseveld in de tweester en nadien bleven de successen ook niet uit. Zo kwam de combinatie op elke tweesterrenwedstrijd in Nederland aan de start en reisde het tweetal af naar het EK voor landelijke ruiters waar ze met het team brons wonnen. Wat zijn de verwachtingen voor aankomende weekend? “De paarden voelen heel goed aan, maar je weet natuurlijk nooit hoe een wedstrijd verloopt. Vorig jaar hield ik geen rekening met het kampioenschap en ook nu brengt het geen extra druk met zich mee. Daar heb ik gelukkig niet zo gauw last van”, laat Hazeleger weten.

Uitdagende cross

De ruiter is al jarenlang een bekend gezicht in Varsseveld. “Ik denk dat ik twaalf jaar geleden voor het eerst startte en sindsdien ben ik elk jaar van de partij. Er staat altijd een uitdagende cross, waar het zeker niet vanzelf gaat en je goed moet tijden. Daarnaast staat de tijd normaal gesproken krap waardoor je soms keuzes moet maken: of op safe rijden met de kans op tijdfouten of overal rechtdoor waar de kans op een fout in een klein hoekje zit. Dat maakt het leuk! Zeker ook omdat, wanneer de dressuur wat tegenvalt, er nog een heleboel in het klassement kan veranderen na de cross. Het zou mooi zijn als het dit weekend weer lukt om op het podium te komen”, blikt de ruiter vooruit.

Stephan Hazeleger met Dupon