17-09-2017

Gespannen gezichtjes tijdens de Achterhoek Anemone Horse Trucks Bokaal voor ponyruiters. Op het Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld vonden zondagmiddag voor de vijfde keer de finales plaats, gewonnen door Roos Wevers (10) en Kirsten Brinkman (13).

Op papier was Roos Wevers uit Markelo misschien wel favoriet om de Kleine Bokaal in de klasse L te winnen. Ze was begin dit jaar Overijssels kampioen en Nedrlands kampioen met haar pony Mistery (v. Krimh ox) en houdt van winnen. “Tot ze met pony en al ten val kwam omdat die schrok van een vallende boom. Het heeft echt wel even geduurd voordat het vertrouwen in de ring weer terug was”, vertelt haar moeder Gillian Wevers.

Op het gras springen was ook weer even wennen, maar Roos Wevers (foto boven en onder) wist wat haar te doen staat. “Al draaide ik wel wat te kort de dubbelsprong in”, is ze kritisch. Van drievoudig Olympisch springruiter Karim El Zogbhy had ze nog nooit gehoord, maar ze kijkt wel uit naar zijn clinic die ze gewonnen heeft samen met de nummer twee en drie: de handige Isis Niels op Rossum’s Verron en stijlruiter Corné van Middendorp op Burito’s Kind of a Sparkle. Knap vierde van de vijftien finalisten werd Kane van Houte op de fantastisch springende bonte Shetland pony Polly.

Grote Bokaal
Om de Grote Bokaal (klasse M, Z en ZZ) hadden best wat finalisten zenuwen en sprongen de pony’s niet zoals ze kunnen. Er kwamen vier van de tien terug voor de barrage en daarvan bleef alleen laatste starter Kirsten Brinkman uit Zuthpen foutloos. “Niet te dol, maar wel binnendoor rijden zei ik tegen haar. Iedereen voor haar had strafpunten”, vertelt vader Eddie Brinkman, die zelf jarenlang succesvol was in de springrubrieken op het Hippisch Festijn en weet hoe je een proef moet winnen.

Kirsten Brinkman is trots op haar New Forest pony Calamity Jane (v. Berkhof’s Higgledy Piggledy), waarmee ze binnenkort haar debuut in de klasse Z hoopt te maken. Calamity Jane, eerder gereden door Noa Jansen, werd aangekocht als leerpony en wordt geprezen om haar instelling. “Ik heb haar nu tweeënhalf jaar”, vertelt Kirsten, die met haar andere pony dit jaar Nederlands kampioen zestal werd. “Echt leuk dat ik de finale mocht rijden. In de selectie wist Noelle Klokman nog te winnen, maar nu stond ik voor haar. Eerder hadden onze vaders (Noelle is een dochter van springruiter Edwin Klokman, red.) altijd strijd op concours, maar nu gaat het vaak tussen ons”, lacht ze.

Ook Kirsten Brinkman (foto boven) mag zich opmaken voor de springclinic die later dit jaar plaatsvindt op het Paardensportcentrum Lichtenvoorde. Bijzonder, want ze heeft altijd springles van haar vader. Er ging verder een uitnodiging naar Hedy Gielink met Alex en Noelle Klokman met Hijmes Oscar.

De Achterhoek Anemone Horse Trucks Bokaal is in het leven geroepen om de ponyspringsport op regionaal niveau een extra stimulans te geven.

Foto’s/tekst Wendy Scholten