01-10-2014

Van de 47 aangemelde veulens voor de veulenverkoop tijdens het Achterhoeks Hippisch Festijn hebben er talrijke een nieuwe eigenaar gevonden op zondag 21 september. Vanaf het moment dat het eerste veulen de baan betrad, stond het rijendik met toeschouwers langs de ring en ontstond er levendige handel, wat de intentie is van deze openbare verkoop.
Alle veulens werden beoordeeld door Henk Rootveld en jongKWPN’ers Erik Braat, Luc Jansen en Wietske Kuipers, waarna de beste veulens terugkwamen op het hoofdterrein en die kopgroep was zeer indrukwekkend. Menig veulenveiling had deze jonge viervoeters in haar collectie kunnen en willen opnemen.

Kattebel-stam
De topvijf van de springveulens werd aangevoerd door Jisborn (v. Eldorado van de Zeshoek) van fokker Ton Lautenschutz uit Ruurlo. Een groot, bruin en sterk gelijnd hengstveulen dat met bijzonder veel souplesse draaft en extra galoppeert. Jisborn is gefokt uit de ster-prokmerrie Valery (Haarlem x Animo x Notaris) uit de Kattebel-stam. Grootmoeder Rozanja sprong in het 1.30m en is een halfzus van het 1.60m Grand Prix-springpaard Jaco (v. Calvados), de KWPN-hengst Hilton (v. Damiro),
De tweede prijs ging naar Jackson (v. Van Gogh) van H.J.M. Engbers uit Enschede. Dit goed ontwikkelde hengstveulen valt op met zijn royale front, makkelijke bewegingen en goede galop. Hij komt uit de stamboekmerrie Walaya (Indoctro x Concorde x Gottwalt), een halfzus van het internationaal 1.40m springpaard Van Schijndels Chopard (v. Rascin).
Een eyecatcher vanwege zijn rasuitstraling en adel, goede ontwikkeling en fijne bewegingen was de nummer drie, J’Adore (Dakar VDL x Ahorn x Lucky Boy xx) van Stoeterij Valkenhuizen uit Arnhem. Deze schimmel komt uit de elite IBOP-springen merrie Saramon, die in haar pedigree teruggaat op dezelfde stammoeder als de preferente hengst Concorde.
H.J. Griesen uit Eibergen zat Jangelo (Tangelo van de Zuuthoeve x Phin Phin x Karandasj) als vierde opgesteld worden. Een fraaie, makkelijk bewegende vos met voldoende rasuitstraling, veel maat en lengte in het lichaam. Zijn moeder Carrone is een elite IBOP-springen merrie die 80 punten in haar test scoorde.
De topvijf werd gesloten door Jonika (v. El Salvador) van Theo Gelink uit Lievelde. Een voldoende ontwikkeld veulen met ras, gefokt uit de zeer interessant gefokte elite IBOP-springen merrie Fiamonika (Mr.Blue x Quidam de Revel x Heartbreaker).

Dressuur
De dressuurrichting was in kwantiteit iets minder vertegenwoordigd in Varsseveld, maar de kwaliteit mocht er zeker zijn. De vier dressuurveulens die op het hoofdterrein terugkwamen, vlamden nog eens voor alle toeschouwers. Als topper werd Jayanti SW (Fellini x Sandreo x Amulet) uitgeroepen, een halfzus van de nationaal veulenkampioen 2013, Islero SW (v. Apache). Dit zeer charmante merrieveulen heeft een schitterende zelfhouding, veel ras en gedragenheid in beweging. Sander Snijders en H.W. Westervelt uit Lichtenvoorde fokten haar uit de zelf gefokte elite-IBOP-dressuurmerrie Ashanti SW, die 78 punten in haar IBOP scoorde.

Theo Gelink uit Lievelde had hier de nummer twee in handen: Jurona (Apache x Florestan I x Goodwill x Pion). Deze voldoende ontwikkelde dochter van Soraya waardeert zich in beweging enorm op. Stal- en stamgenoot Jorento (Sorento x Gribaldi x Pion) werd derde. Een zwarte met een mooi royaal type en nette bewegingen.
De fokkers van de nummer één, Snijders en Westervelt, pakten ook een vierde prijs mee met Jensen SW (Fellini x Florencio x Amulet x Gurioso) die uit dezelfde lijn komt. Deze zwarte, gefokt uit de keur-IBOP-dressuur merrie Cayenne SW viel op met de bergopwaartse bewegingen. Uit dezelfde familie komen Grand Prix-dressuurpaarden als Lars (v. Amulet) en Leopold (v. Bismarck).

Ondersteuning
De jaarlijkse veulenverkooppresentatie werd dit jaar voor het eerst ondersteund door de hengstenhouders Gert Jan van Olst en de familie Venderbosch. Net als het KWPN vinden zij het belangrijk dat fokkers met verkopers in contact gebracht worden en zodoende de afzet gestimuleerd wordt. Door deze ondersteuning was het mogelijk geworden het inschrijfgeld voor de fokker omlaag te brengen. Als kers op de taart stelde Van Olst voor de dressuurmerries en De Radstake voor de springmerries een reductie van 50% ter beschikking op een dekking in 2015.

Auteur: Wendy Scholten